Snel vet haar, daar zit niemand op te wachten! Uiteindelijk krijgen we het allemaal als we het niet verzorgen, maar minimaal twee dagen met schoon en luchtig haar kunnen rondlopen is toch niet te veel gevraagd? Snel vettig en futloos haar is een veel voorkomend probleem. Je haar is moeilijk te stylen en het oogt onverzorgd (terwijl je super hygiënisch bent en je het waarschijnlijk als een gek staat te wassen, elke dag). Er zijn verschillende oorzaken, maar gelukkig ook verschillende oplossingen! 

Meest voorkomende oorzaken

• Vaak wassen
• Stress/hormonen
• Heet douchen/warme weersomstandigheden
• Verkeerd gebruik verzorgingsproducten
• Vaak aanraken van je haar
• Je hoofdhuid masseren tijdens het wassen

#Je bent super hygiënisch en je wast je haar iedere dag (als een gek)

Was je haar twee tot maximaal drie keer per week. Je hoofdhuid bestaat uit natuurlijke vetten, waaronder talg dat via het haarzakje op je hoofdhuid komt. Talg dient als bescherming voor je huid en houdt het soepel. Als je je haar vaak wast, verwijder je de talg met gevolg dat je hoofdhuid sneller meer talg aanmaakt. En dan wil jij het natuurlijk weer gaan wassen…

Kérastase

#Stressen is eigenlijk nergens goed voor, ook niet voor je haar

Mindfullness, yoga, meditatie, koeknuffelen, noem het maar op! Of praat met iemand over je vette haar. Nu even zonder dollen, wat heeft stress nu te maken met je vette haren? Wanneer je stress hebt, stimuleert het stresshormoon adrenaline de aanmaak van melkzuur. Vervolgens komt er te veel melkzuur op de hoofdhuid via de zweetklieren van het bovenhoofd. Hierdoor krijg je vet haar en worden je haren en haarwortels aangetast. Dit betekent ook dat de hoofdhuid gevoeliger wordt voor jeuk en irritatie. De oorzaak kan daarom ook liggen bij de zweetklieren in plaats van de talgklieren.

#Lekker heet douchen a la standje 50°? Stop daarmee

Door een hogere temperatuur, dus ook wanneer het hartje zomer is of door regelmatig saunabezoek, kan de talgproductie extra op gang komen. Moet je nu onder een ijskoude douche gaan staan? Dat mag geheel op eigen risico, maar lauw water gebruiken voor het wassen van het haar is ook voldoende.

Schwarzkopf

#Bij de kapper krijg je vaak een massage tijdens het wassen, maar beter doe je dat niet

Wanneer je je hoofdhuid masseert tijdens het wassen, stimuleer je de bloedsomloop. Dat betekent dat de talgproductie ook op gang komt. Je kan het beste de shampoo aanbrengen op het haar en zo min mogelijk de hoofdhuid direct masseren.

#Aan je haar friemelen, alleen in noodgevallen (flirten)!

Omdat je handen vaak ongewassen zijn, wordt je haar snel vet als je er een paar keer door heen gaat met je handen. Probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen. Als je het moeilijk vindt om je haar met rust te laten, zet het dan vast met een elastiek of klem. Heb je een lok of pony? Zorg dan dat deze op zijn plek blijft met een speldje of stylingproduct, zo hoef je het niet constant te corrigeren of uit je gezicht te halen.

Pony

#Intensieve verzorgingsproducten en het verkeerd gebruiken hiervan

Ten eerste, spoel de verzorgingsproducten altijd goed uit! Wanneer je dit niet doet, kan het op het oog vettig lijken.

Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt voor vet haar. Welke dat zijn, verschilt per persoon. Het is dus wel even uitproberen. Door een mild reinigende shampoo en milde conditioner te gebruiken kan je vet haar bestrijden, het is belangrijk dat je dan juist zo min mogelijk je haar wast. Hierdoor zal je hoofdhuid minder snel talg willen produceren. Mocht dit niet het gewenste resultaat leveren, probeer dan een speciale shampoo en conditioner uit voor vet haar. De shampoo reinigt intensief en de conditioner voedt het haar op een milde wijze. Alsnog geldt de regel, was je haar niet te vaak! Door de intensieve reiniging zal je hoofdhuid ook sneller de neiging krijgen om talg aan te maken. Geduld is hier het sleutelwoord.

Tot slot is het belangrijk dat je de conditioner uitsluitend op de haarlengten en punten aanbrengt. Als je het ook op de hoofdhuid aanbrengt (en masseert), zal het haar sneller vet worden.

Wat kun je nog meer doen om de kans op vet haar te verkleinen?

• Draag je haar vast tijdens het slapen, door wrijving pikt je haar het talg op van de hoofdhuid
• Was regelmatig je kussensloop, do we need to say more?
• Zorg dat je eetpatroon in balans is en eet vooral goede vetten
• Drink voldoende water, hydratatie voorkomt talgproductie
• Borstel je haar zo min mogelijk direct op de hoofdhuid, (categorie masseren)

Wella

Laatste tip: Een droogshampoo is de ideale tijdelijke oplossing! Bekijk hier alle producten speciaal voor vet haar.